Riskutbildning 1 och 2

Riskutbildning för personbil och motorcykel

För dig som ska ta körkort för MC eller bil är det obligatoriskt att ha genomgått en riskutbildning. Du måste ha klarat båda delarna (riskettan och risktvåan) med godkänt resultat innan du gör ditt kunskapsprov och förarprov. Giltighetstiden får inte heller ha gått ut.
Detta gäller även för dig som har haft ett körkort tidigare och ska göra ett nytt förarprov. Riskutbildningarna är till för att göra dig till en trygg och säker förare.

Riskutbildningen del 1, Handlar om alkohol, andra droger, trötthet och riskfyllda beteenden i övrigt.

För dig som skall gå Riskutbildning 1 för bil hålls denna kurs på Larsbodavägen 53.

Kursen ska betalas i förskott gärna via swish.
Se vår körskolas kursdatum och boka riskutbildning för Risk 1 bil.

Riskutbildning för MC sker i Håga industriområde, Industrivägen 1-5 i Västerhaninge ca 30 min från centrala Stockholm. Betalning sker i förskott på Larsbodavägen 53 i Farsta eller via bankgiro.
Se vår körskolas kursdatum och boka riskutbildning för Risk 1 Motorcykel.

Riskutbildningen del 2, handlar om hastighet, säkerhet och körning under särskilda förhållanden.

För dig som skall ta körkort för Bil är halkbanan del 2 och vi rekommenderar att du i god tid bokar din utbildning på Gillinge. För mer information och priser besök deras hemsida.

För MC elever hålls risktvåan i Håga industriområde. Industrivägen 1-5 i Västerhaninge. Du ska vara i slutskedet av din förarutbildning när du gör del 2. Det beror på att det ställs höga krav när det gäller bland annat bedömning, värdering och förståelse av olika trafiksituationer. Dessutom måste du kunna manövrera fordonet på ett säkert sätt. Betalning ska ske i förskott via swish 123 668 50 51
Se vår körskolas kursdatum och boka riskutbildning för Risk 2 Motorcykel.

Att tänka på inför Riskutbildningen

Riskutbildning för motorcykel kan inte tillgodoräknas för personbil eller tvärtom.

  • Körkortstillstånd är ett måste för att få gå kursen.
  • Det bästa är om man har övningskört i trafiken innan man går kursen för bästa förståelse
  • Eleven kan underkännas och ej få intyget om engagemang under kursen saknas.
  • Medtag giltig legitimation vid kurstillfället

 

Kursen innehåller till viss del fakta men är övervägande till för att väcka tankar och förståelse för hur du undviker risker i trafiken.

Efter riskutbildningen

Efter utbildningen rapporterar vi på körskolan in att du gjort riskutbildningen och uppnått de mål som är föreskrivna i kursplanen. Om du inte uppnått dessa mål måste du göra om riskutbildningen och även betala en ny avgift.

När riskettan och risktvåan är registrerade och giltiga får du genomföra kunskapsprov och körprov hos Trafikverket.

Om du inte har gjort ett godkänt förarprov innan riskutbildningens giltighetstid gått ut, måste du göra om utbildningen.

Giltighetstid

Giltighetstiden för riskutbildningarna som genomförts är giltiga i 5 år, men giltighetstiden upphör att gälla då körkort utfärdas.

Om du har fått ditt körkort utfärdat före den 1 april 2009 gäller tidigare bestämmelser vilket innebär att giltighetstiden inte har upphörde i samband med utfärdandet av körkort.
I tidigare bestämmelser har riskutbildningens giltighetstid varit både 2 år och 4 år.
De riskutbildningar som var giltiga 1 oktober 2008 fick förlängd giltighetstid enligt de nya bestämmelserna. För att kontrollera hur det är i ditt fall, kontakta Transportstyrelsens kundtjänst för körkortsfrågor på 0771-81 81 81.

Välkommen på riskutbildning hos Farsta Trafikskola!